Tips voor het kiezen van een fotograaf die bij je past

In bepaalde gevallen hebben mensen de vrijheid om het budget uit een uitvaartverzekering vrij te besteden. Zo hebben ze ook de vrijheid om eigen fotografen uit te kiezen. Monuta vindt het een mooie kans om over fotografen en uitvaarten een artikel te schrijven.

Fotografie bij een uitvaart – hoe kies je de juiste fotograaf?

De dag van de uitvaart gaat voor directe nabestaanden vaak in een roes voorbij. Grove herinneringen blijven hangen, maar de kleine details zijn na de uitvaart niet altijd scherp. Terwijl juist details de herinnering aan het afscheid extra waarde geven. Om die reden wordt er steeds vaker een fotograaf ingezet die het beeld van de uitvaart kan vastleggen.

Uitvaartfotografie is een vak op zich. De emotie van de dag op een integere manier vastleggen en eigenlijk onzichtbaar zijn voor de nabestaanden en gasten is zo makkelijk nog niet. Daarnaast kan het voor de familie een grote stap zijn om een onbekende toe te laten op één van de meest emotionele dagen. De keuze voor een passende fotograaf is daarom niet gemakkelijk. Daarom zetten we een aantal tips op een rij die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste persoon.

Kies voor een specialist

Met de techniek en apparatuur van tegenwoordig is het niet moeilijk om een foto te maken. Maar om de emotie van het moment scherp te pakken heb je meer nodig dan alleen goede apparatuur. Het laatste wat je wil is dat de foto’s achteraf toch niet voldoen aan jouw verwachting. Er zijn tegenwoordig fotografen die zich specialiseren in het vastleggen van de uitvaart. Zij weten precies hoe ze zich op een uitvaart moeten bewegen om het juiste beeld te vangen zonder de uitvaart te verstoren.

Vraag de uitvaartverzorger naar goede ervaringen

De uitvaartverzorger verzorgt vaker een uitvaart en heeft waarschijnlijk verschillende fotografen tijdens een uitvaart aan het werk gezien. De uitvaartverzorger kan een aantal namen aandragen, waarvan jij het portfolio kunt bekijken. Hierdoor kun je ook meteen de stijl van de fotograaf goed zien en bepalen of dit bij het afscheid past.

Ontmoet elkaar voor de uitvaart

Een onbekende toelaten op de uitvaart is een grote stap. Elkaar ontmoeten vlak voor de afscheidsdienst kan dan best ongemakkelijk voelen; iets wat je liever niet wil. Daarom is het een goed idee om de fotograaf voor de dag van de uitvaart al te ontmoeten. Dat kan telefonisch, maar liever met een kopje koffie. Zodat je zelf een gevoel krijgt bij de fotograaf, maar je de fotograaf ook meer kunt vertellen over de overledene. Hoe gek het misschien ook klinkt, dat helpt bij het vastleggen van de uitvaart.

Maak duidelijke afspraken

Het laatste wat je wil, is na de uitvaart een slecht gevoel overhouden aan de keuze voor fotograaf. Daarom is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Vertel de fotograaf hoe de afscheidsdienst verloopt, waar je hem wel of niet bij wil hebben. Wie zijn de belangrijkste nabestaanden en willen zij allemaal in beeld? De uitvaart zorgt vaak voor pure beelden met emotie. Alhoewel beelden van verdriet ontzettend mooi zijn en ook kunnen helpen bij de rouwverwerking achteraf, vindt niet iedereen het fijn om op een kwetsbaar moment met tranen op de foto te staan. Heb het hier over met de fotograaf.

Als je de juiste fotograaf hebt gevonden, dan is het goed om te weten dat de kosten van de fotograaf betaald kunnen worden uit het vrij besteedbare bedrag van de uitvaartverzekering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het vastleggen van de uitvaart? Bijvoorbeeld het fotograferen van een uitvaart met coronamaatregelen of het filmen van een uitvaart? Renee Krijgsman, fotografe van bijzondere levensmomenten, denkt graag met je mee. Op de website kun je het portfolio van Renee Krijgsman bekijken.

Vorig bericht
Soort van AAN gaan
Volgend bericht
In een roes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu